گوشی هوشمند به وسیله مورد نیاز همیشگی ما تبدیل شده است و حضورش تاثیر بالایی در کار و سرگرمی دارد. در کنار این وسیله، تبلت هم جایگاه خودش را دارد و می توان کاربردهای بسیار متنوعی برای آن در نظر گرفت. تبلت همان قابلیت گوشی های هوشمند را در اندازه ای بزرگ تر فراهم کرده و به همین دلیل تب خرید آن در تمام دنیا فراگیر شده است.
حالا می توان بسرعت به اطلاعات موردنیاز دست پیدا کرد و از آنها بهره گرفت. تبلت های زیادی با ظاهر و مشخصات گوناگون در بازار وجود دارد، اما یکی از نکات منفی بازار ما، انتقال بخش اعظمی از اطلاعات به صورت دهان به دهان و آن هم از سوی کسانی است که اطلاعات کاملی در این زمینه نداشته و برحسب اندک شنیده ها توصیه هایی عجیب و گاه نادرست به کاربران می کنند. به همین دلیل است که باید میزان اطلاعات خودمان در هر زمینه(از جمله خرید وسایل الکترونیک) را افزایش دهیم و با دست پر بهترین تبلت را انتخاب کنیم. با ما همراه باشید تا با برخی واقعیت ها درباره تبلت ها آشنا شویم.
iOS، اندروید یا ویندوز؟
دو سیستم عامل iOS محصول اپل و اندروید محصول گوگل، دو بازیگر اصلی دنیای تبلت به شمار می آیند. شاید اگر دو سال پیش درباره این که تبلت کدام کمپانی بهتر است، می توانستیم با قاطعیت تبلت های اپل را پیشنهاد کنیم؛ اما در دنیای امروز، هر دو سیستم عامل تکامل زیادی پیدا کرده و اکوسیستمی کامل از امکانات و قابلیت ها ارائه می دهند. در نتیجه نمی توان گفت تبلت اپل بهتر از تبلت اندروید است. با این حال باید بگوییم که تبلت اندرویدی تنوع بیشتری داشته و انعطاف پذیری بالایی دارد. برای مثال اگر بخواهید با تبلت خود تماس تلفنی برقرار کنید، چاره ای جز استفاده از تبلت اندرویدی ندارید. در مقابل، تبلت جدید اپل دقت تصویر بسیار بالایی داشته و تبلت اندرویدی که دقت تصویر بسیار بالایی دارد اندک بوده و اغلب گران قیمت است(البته استثناهایی هم وجود دارد.)
بازیگر سوم این عرصه، تبلت ویندوزی است که تعدادش بسیار کم بوده و قیمت بالایی هم دارد. ممکن است پیش خودتان بگویید خرید تبلت ویندوز با وجود قیمت بالا بهتر است، زیرا می توانید بسادگی با نصب نرم افزار های رایانه ای، از آن به جای نوت بوک هم استفاده کنید. اما دقت داشته باشید که یک نکته در اینجا وجود دارد و آن وجود دو نسخه از ویندوز برای تبلت هاست.
نسخه RT در واقع نسخه موبایلی سیستم عامل ویندوز برای تبلت ها بوده و باید نرم افزار های اختصاصی خود را روی آن نصب کرد (این یعنی نمی توانید همان نسخه از Office را که روی رایانه نصب کرده اید، روی این سری از تبلت ها نیز نصب کنید.) تبلت ویندوزی مجهز به سیستم عامل ویندوز ۸ همانند رایانه ها نیز وجود دارد که البته بسیار گران قیمت بوده و شاید اصلا خرید آن مقرون به صرفه نباشد (البته این به نوع استفاده شما مربوط می شود.)
سرانجام باید بگوییم انتخاب ما بین دو پلتفرم اصلی iOS و اندروید محدود می شود. اگر طرفدار محصولات اپل هستید و آن را کامل می دانید، سراغ انتخاب محصولات این کمپانی بروید. اگر هم دوست دارید در استفاده از تبلت محدودیت های کمتری داشته باشید، اندروید انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
کارگاه برندشناسی
در مورد محصولات مجهز به iOS مشکلی برای انتخاب ندارید، زیرا فقط اپل تولیدکننده آن است.
اما سیستم عامل اندروید از سوی تولیدکنندگان بسیاری تولید شده و به همین علت ممکن است انتخاب یکی از آنها شما را گیج کند. برند های بی نام و نشان با قیمت های خاص نیز انتخاب را سخت تر کرده است و به همین علت امکان انتخاب اشتباه بالا می رود.
فراموش نکنید تبلت ارزان قیمت سود زیادی برای واردکنندگان دارد. به هر حال با حذف و محدودسازی بسیاری از موارد که شامل اجزای داخلی نیز می شود، طبیعتا قیمت بشدت کم می شود.
در واقع بسیاری از این برند ها طبق سفارش ها و درخواست های ارائه شده، در چین و با حداقل کیفیت ممکن تولید شده و با قیمتی بسیار بیشتر به بازار وارد می شود.
خوشبختانه محصولات برند های معتبر با قیمت های مناسب نیز در بازار وجود دارد و اگر می خواهید تبلتی با حداقل قیمت بخرید، توصیه می کنیم سراغ محصول ساخت یک سازنده خوشنام بروید Samsung ،Asus Acer و Lenovo برخی از سازندگانی هستند که تبلت ارزان قیمت در سبد کالایی خود دارند.
گولم بزن
آنچه قیمت یک تبلت را تعیین می کند، مشخصات فنی، امکانات و قابلیت های آن است. البته در ایران اوضاع تا حدودی متفاوت بوده و برخی محصولات به دلیل این که در سطح گسترده در دسترس نیست یا سیاست های واردکننده با قیمتی بسیار بالاتر فروخته می شود، هر تبلت ویژگی ها و مشخصاتی دارد که سازنده در کنار محصولش ذکر می کند؛ هرچند برخی از آنها باعث گمراهی شما شده و گولتان خواهد زد!
پردازنده و تعداد هسته های آن جزو اولین ویژگی هایی است که به آن دقت خواهیم کرد. از آنجا که هر گردی گردو نیست، هر پردازنده چهارهسته ای هم آن چیزی نیست که انتظارش را می کشیم. یک تبلت با محدوده قیمتی ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان که از پردازنده ای چهارهسته ای بهره می برد برای مثال یک نمونه مجهز به چیپ ست (MediaTek)، از بابت قدرت پردازش و کارایی بسیار پایین تر از یک تبلت چهارهسته ای با حدود قیمت یک میلیون تومان و مجهز به چیپ ست Snapdragon ۶۰۰ است. در واقع پردازنده چهارهسته ای در تبلت ارزان تر، در کاربردهای عمومی عملکرد خوبی داشته و در بازی های بسیار سنگین ممکن است. این موضوع درباره تبلت دوهسته ای نیز صدق می کند. حتی ممکن است یک چیپ ست مجهز به پردازنده دوهسته ای قدرتمند از یک تبلت مجهز به پردازنده چهارهسته ای ساده بهتر عمل کند!
تناسب بین قطعات مختلف نیز مورد دیگری است که متاسفانه نمی توان از فهرست مشخصات فنی تبلت به آن پی برد و فقط مقایسه بین محصولات مختلف در شرایط کاری متنوع است که این مساله را فاش خواهد کرد. همان طور که در یک رایانه استفاده از حافظه با سرعت پایین می تواند در کارایی کلی سیستم تاثیرگذار باشد، در تبلت ها نیز در صورت استفاده از حافظه RAM یا حافظه ذخیره سازی کند، شاهد کاهش کارایی خواهیم بود؛ این همان مساله ای است که در تبلت های بی نام و نشان و ارزان قیمت دیده می شود.
آنها یک چیپ ست دوهسته ای یا چهارهسته ای را انتخاب کرده تا به شما نشان دهند از چیپ ستی قدرتمند استفاده می کنند، اما در عین حال برای کاهش قیمت سراغ حافظه RAM و حافظه های ذخیره سازی کند رفته و در نهایت با یک محصول با کارایی پایین روبه رو خواهید شد.
تبلت های اندروید با حافظه های ذخیره سازی گوناگون عرضه می شوند که حداقل چهار گیگابایت است. شاید با خودتان بگویید یک تبلت ارزان با حافظه ذخیره سازی کم می خرم و بعدها با یک کارت حافظه جانبی آن را ارتقا می دهم؛ اما پس از خرید تبلت خواهید دید که کمتر از سه گیگابایت فضا در اختیار دارید، زیرا بخشی از فضای در نظر گرفته شده از سوی سیستم عامل و ابزار های جانبی دیگر اشغال شده است. در ضمن بسیاری از نرم افزارها کل یا بخشی از فایل های خود را روی حافظه دستگاه ذخیره خواهند کرد.
در نتیجه اگر تعداد زیادی نرم افزار روی تبلت نصب کنید، بسرعت با کمبود فضا روبه رو خواهید شد. پس در صورتی که برایتان امکان دارد محصولی با حداقل فضای ذخیره سازی هشت گیگابایت خریداری کنید.
شرایط گول زننده در مورد باتری و صفحه نمایش نیز وجود دارد و کیفیت ساخت آنها نقشی مهم در کارکرد صحیح و راضی کننده آنها دارد. یک باتری لیتیوم یون تبلت ارزان قیمت ممکن است دوام کمتری داشته و زود خراب شود. همین مساله درباره صفحه نمایش، زاویه دید و کیفیت نمایش رنگ ها نیز وجود دارد.
چی بخرم؟
۷ اینچی ها: تبلت های ۷ اینچی اندروید و مدل های ۷.۹ اینچی اپل گزینه هایی عالی برای کسانی است که می خواهند گجتی سبک در اختیار داشته و آن را براحتی در کیف خود جای دهند. از آنجا که صفحه نمایش این محصولات نسبتا کوچک است، برای تولید محتوا ممکن است چندان مناسب نباشد؛ هرچند این مساله به کاربر بازمی گردد. اجرای بازی ها روی این سری از تبلت ها نیز شکل بهتری دارد، زیرا اندازه کوچک باعث می شود کنترل بهتری روی تبلت داشته باشید. تبلت های ۷ اینچی محدوده قیمت متنوعی داشته و گزینه های ارزان قیمت این سری (همچون Asus Memopad و Acer Iconia) گزینه هایی عالی برای کودکان به شمار می آید. اگر یک ۷ اینچی تمام و کمال می خواهید، توصیه ما تبلت Nexus ۷ محصول مشترک گوگل و ایسوس است که مجموعه ای بسیار کاربردی و عالی به شمار می آید.
۱۰ اینچی ها: تبلت های ده اینچی فضای کاری بیشتری ارائه می کند و می تواند گزینه ای بهتر برای دانش آموزان و دانشجویان و همچنین کسانی باشد که قرار است به تولید محتوا هم بپردازند. افراد مسن تر نیز بهتر است سراغ تبلت های ده اینچی بروند. برندهای معتبر در میان این تبلت ها قیمتی بالای ۷۰۰ هزار تومان دارند.
تازه واردها: تازه وارد های دنیای تبلت مدل هایی با اندازه حدود ۸ اینچ است که مدل های محدودی را شامل می شوند، اما چند ویژگی مثبت دارند. اندازه بزرگ تر در مقایسه با محصولات ۷ اینچی فضای کاری بیشتری ایجاد می کند و تصاویر را باکیفیت بالا نمایش می دهد. وزن این محصولات نیز سبک بوده و فضای اشغالی آنها به اندازه تبلت های ده اینچی نیست. این سری از محصولات برای کسانی است که ابعاد ۷ اینچ برایشان کوچک بوده و در ضمن جای کافی برای یک محصول ده اینچی ندارند. تبلت LG G Pad ۸.۳ از نمونه های خوب این سری است که حدود یک میلیون تومان قیمت دارد. سامسونگ، ایسوس و لنوو نیز هریک محصولاتی در این رده تولید کرده اند که با مشخصات گوناگونی عرضه می شود.
سیمکارت خوران: قابلیت پشتیبانی از سیمکارت در تبلت ها شرایط و ضوابطی دارد. تبلت های اپل فقط از اینترنت سیمکارت پشتیبانی کرده و نمی توان تماس های تلفنی را به کمک آنها برقرار کرد. برخی از تبلت های اندرویدی نیز چنین محدودیتی دارند، اما امروزه تعداد محصولاتی که از قابلیت مکالمه بهره می برند افزایش پیدا کرده است. این که بخواهید در خیابان تبلت را کنار گوش گرفته و صحبت کنید، نه تنها ظاهر جالبی ایجاد نمی کند، بلکه می تواند خطرناک نیز باشد. به همین دلیل توصیه می کنیم اگر قصد خرید چنین تبلت هایی را دارید، حتما به فکر تهیه یک Handsfree بلوتوثی نیز باشید. خوشبختانه این سری از تبلت ها در محدوده قیمتی بسیار متنوعی عرضه می شود و می توانید با هزینه حدود ۷۰۰ هزار تومان یک تبلت اندرویدی ۷ اینچی با قابلیت مکالمه داشته باشید.
قلم داران: انگشت شما برای استفاده از تبلت کافی است و بخوبی دستورات شما را اجرا خواهد کرد. با این حال ممکن است به هر دلیلی بخواهید از قلم استفاده کنید. قلم های مختلف با سر سیلیکونی موجود در بازار امکان لمس از طریق قلم را فراهم خواهد کرد. اما تبلت هایی همچون سری Galaxy Note سامسونگ نیز در بازار وجود دارد که از قلم ویژه ای بهره می برد. این قلم ها از فناوری Digitizer بهره می برد که مشابه آنها در قلم های نوری رایانه به کار گرفته می شود. این قلم ها نوک باریک و دقت بالایی دارد. همچنین این قلم ها باتری نداشته و در ضمن به چندین سطح فشار حساس است. طراحان و کسانی که در اختیار داشتن یک قلم باکیفیت برایشان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، قطعا از این ویژگی بخوبی بهره خواهند برد