دو حالت بیشتر ندارد، یا به فکر خرید آن هستیم یا یکی از این کوچک های باهوش را در جیبمان داریم. در واقع در دنیای امروز، زندگی بدون پدیده ای به نام تلفن هوشمند دشوار است. این فقط یک احساس و تصور بصری نیست، طبق یک بررسی ۷۴ درصد مردم اروپا یکی از بزرگ ترین ترس هایشان، گم شدن موبایل یا دم دست نبودن آن است.
گوشی های هوشمند در ده سال گذشته به طور فزاینده ای به محبوب ترین پدیده ها تبدیل شده اند و انتظار می رود این رشد شگفت آور که از مادربزرگ ها گرفته تا یک کودک چهار ساله را در برمی گیرد، به همین شکل ادامه پیدا کند. به لطف این ابزار های همه کاره، زندگی به طور غیرقابل تصوری آسان تر شده است و کارها با سرعت بیشتری انجام می شود. مثلا دیگر لازم نیست در طول روز ابزارهای مختلف را با خود حمل کنید، بلکه می توانید همه آنها را در تلفن همراه خود جای دهید؛ اما در کنار همه این خوبی ها آیا تا به حال فکر کرده اید این پدیده جهانی چه مصایبی را برای ما به همراه داشته است؟ در این گزارش به هفت تاثیر منفی تلفن های هوشمند بر زندگی پرداخته ایم.
۱. بدون گوشی ام هرگز
اولین تاثیر تلفن های همراه روی کاربران وابستگی بیش از حد به آن است. حتما برای شما هم پیش آمده هنگامی که حتی برای چند ثانیه نمی توانید تلفن همراه خود را پیدا کنید، سراسیمه هر جایی را برای یافتن آن جستجو می کنید. در تمام این دقایق کابوس اطلاعات از دست رفته از جلوی چشمتان می گذرد. این وابستگی خود را به شکل یک بیماری روانی نشان می دهد که روانپزشکان آن را موبوفوبیا می نامند. بیماری ترس از گم شدن تلفن همراه، زاده مستقیم وابستگی بی حد و حصر به فناوری است.
۲. بی خوابی
اگر از آنهایی هستید که فورا بعد از رفتن به رختخواب خواب سراغتان نمی آید، این دوست هوشمند کمک می کند به طور کامل خواب از سرتان بپرد. بر اساس یک تحقیق از طرف دانشگاه اوریک انگلستان در سال ۲۰۱۳ بیش از ۷۰درصد دانشجویانی که از تلفن های هوشمند استفاده می کردند به بی خوابی دچار هستند. این مساله فقط به جذابیت بازی های تلفن های همراه بر نمی گردد و دلیل علمی نیز دارد. نشریه Nature در یک مقاله علمی به این پدیده پرداخته و دلیل آن را نور صفحه گوشی های هوشمند دانسته است، زیرا بازتاب این نور باعث می شود تولید ملاتونین در بدن با اختلال رو به رو شود و خواب را به تاخیر بیندازد.
۳. مردمان بی حافظه
گوشی های هوشمند تمام حوادث و اتفاقات زندگی شما را ثبت می کنند و نقش یک حافظه کمکی را دارند. برنامه های زیادی وجود دارد که همه علایق و خاطرات ما را از نام فیلم یا رستوران مورد علاقه مان گرفته تا هر چیز پیش پا افتاده دیگری ثبت می کنند. همچنین از گوشی های هوشمند برای حفظ و مرتب کردن کارت های ویزیت، ضبط بخش های مهم یک مکالمه و ثبت ایده های مختلف نیز استفاده می شود. در چنین فضایی شما دیگر به خودتان زحمت نمی دهید چیزی را به خاطر بسپارید یا دانسته ای را حفظ کنید. چنین عواملی رابطه مستقیم با عملکرد مغز دارد و سریع تر از آنچه فکرش را می کنید، قدرت یادگیری و حافظه شما را نابود خواهد کرد.
۴. کم تحرکی
یکی از مهم ترین مزیت های تلفن های همراه می تواند برای بشر به یک معضل تبدیل شود. درحالی که به هر چیزی که می خواهید در کمترین زمان ممکن دسترسی دارید، هر لحظه به یک انسان بی تحرک نزدیک تر می شوید. برای مثال اگر قرار باشد تمام خرید های خود را با تلفن همراهتان انجام دهید، قرارها و جلسات کاری را با تلفن همراه برگزار کنید و همچنین یک قرار دوستانه را با یک مکالمه چندرسانه ای عوض کنید، دیگر حتی لازم نیست یک متر هم از جایتان تکان بخورید. علاوه بر این نتیجه یک تحقیق نشان داده است ممنوعیت ناگهانی استفاده از تلفن های همراه آن هم به مدت ۲۴ ساعت، باعث به وجود آمدن اختلالات رفتاری مانند بی قراری، آشفتگی، اضطراب و احساس انزوا می شود.
۵.جامعه تازه متولد شده
با همه گیر شدن تلفن های همراه هوشمند و برنامه های ارتباطی خاص، نوع جدیدی از تعاملات اجتماعی شکل گرفته که باعث به وجود آمدن شکاف اجتماعی شده است. جامعه شناسان نام این پدیده را phonepeople نامیده اند، یعنی گروهی از جامعه که با آنها فقط از طریق تلفن همراه در ارتباط هستید. این رابطه مجازی ارتباط مستقیمی با روابط انسانی در دنیای واقعی دارد. به این شکل که هر چه پورتال های مختلف اجتماعی برای ارتباط از طریق تلفن های اجتماعی بیشتر شود، درصد تعاملات در دنیای واقعی کمتر می شود.
۶.بهره وری
تلفن های هوشمند بهره وری افراد را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد. بررسی ها نشان می دهد نرم افزار های همراهی مانند meeting. It که به کاربران اجازه می دهد بسیاری از نشست ها و جلسات اداری را به کمک آن برگزار کنند، فارغ از سهولت، خروجی ایده ها و حرف های جدید یک پنجم جلسات واقعی است. در چنین محیطی افراد تمایل کمتری برای حضور در جلسات کاری دارند و آن را وقت تلف کردن می دانند. یکی از استادان دانشگاه آکسفورد دسترسی آسان به شبکه های اجتماعی به کمک تلفن های همراه را یکی از معضلات کلاس ها و کنفرانس های دانشگاهی می داند و می گوید از آنجا که شبکه های اجتماعی آنلاین و فناوری تلفن های هوشمند بشدت در هم تنیده و تحولی بزرگ در زندگی اجتماعی ایجاد کرده ، کاربر خود را مجاب می داند حضوری تمام وقت در این دنیای مجازی داشته باشد. دانشجویان در چنین جلساتی بیشتر تمرکز خود را صرف گزارش اتفاقات یک کنفرانس در شبکه های اجتماعی می کنند. بدیهی است نباید از چنین افرادی انتظار بهره وری بالایی داشت.
۷.اعتیاد دیجیتالی
تحقیقات نشان داده است که تلفن های هوشمند در برآورده کردن نیازهای ارتباطی اجتماعی بیشترین تاثیر را دارند. این مساله به اعتیاد، نبود تمرکز و حتی کمبود خواب منجر می شود. بیشترین اثر منفی تلفن های هوشمند در محل کار است، زیرا کارمندان می توانند بیشتر ساعت خود را در جایی بیرون از محیط کار سپری کنند. این اتفاق در شرایطی می افتد که نیروی کار پشت میزش تلفن به دست نشسته است و مهلتی برای تمرکز روی کارش ندارد. به اعتقاد محققان افرادی که به هر نحوی به یک پدیده اعتیاد دارند نمی توانند نیروهای قابل اعتمادی باشند. این تمرکز نداشتن می تواند به کلاس های درس نیز سرایت کند. مردم تا جای ممکن ارتباط حضوری با هم برقرار نمی کنند و به همان اندازه روابط انسانی به روابط شفاهی و ضد اجتماعی تبدیل شده است. در واقع می توان گفت گوشی های هوشمند اثرات منفی را با وزنی مثبت در بین مردم انتشار می دهند.
درست استفاده کنید
تلفن های هوشمند علاوه بر تمام خدمات ریز و درشتی که ارائه می کنند می توانند در قامت یک تهدید بزرگ برای کاربرانشان ظاهر شوند. این خطرات می تواند از سلامت تا روابط اجتماعی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما واقعیت این است آن چیزی که این پدیده بظاهر کارآمد را به یک خطر جدی تبدیل می کند، خود شما هستید. نوع کاربری و فرهنگ استفاده از تلفن های هوشمند باعث می شود دریچه ای جدید با آدم های جدید به رویمان باز شود یا این که درست در نقطه مقابل ارتباط با انسان ها و دنیای واقعی را از ما بگیرد. استفاده از تلفن های همراه هوشمند و هم مسیر شدن با فناوری اجتناب ناپذیر است، پس بهتر است بهترین کاربری را از این پدیده داشته باشیم.